top of page

MANIFIESTO SOBRE LA JUSTICIA PATRIARCAL

DECLARACIÓ D’HOMES IGUALITARIS SOBRE LA JUSTÍCIA PATRIARCAL

 

De la justícia patriarcal.

Recentment una nova sentència judicial ens ha demostrat que la llei de violència de gènere li és aliena a bona part de la judicatura.

El cas Juana Rivas, on interseccionen violència de gènere, desemparament físic i emocional de dos menors i l’apoderament de la mateixa Juana –que no s’ha conformat amb les decisions judicials injustes-, són exemple clar que la magistratura és retrògrada, reaccionària i profundament masclista; cega davant els clamors de la societat conscient i sensibilitzada.


Tenim molts exemples en què la judicatura ha donat l'esquena a demandes socials de sensibilitat respecte les denúncies de violència de gènere. Poques dones denuncien si tenim en compte estadístiques d’agressions i feminicidis. També recentment l'escandalós cas de "la manada" i la posada en dubte i qüestionament de la paraula de la dona agredida ens ha avergonyit a molts homes. Nosaltres creiem totes les denúncies de violència de gènere. Entenem i comprenem la valentia que ha de tenir una dona agredida per ser capaç de denunciar el seu agressor (pensem en el procés judicial, el tràngol emocional d'haver de donar explicacions a desconeguts, suportar mirades que jutgen, protocols, etc.; a més de la pressió dels mitjans de comunicació).


Massa sovint certs discursos neomasclistes pretenen que jutgem i desconfiem de la dona que denuncia, tot contemplant de manera benvolent l'agressor.


Com dèiem, tenim molts exemples. Susana Guerrero està obligada per sentència judicial a entregar la seva filla al seu pare adoptiu denunciat per abusos sexuals per ella mateixa. Ha manifestat per activa i per passiva que no ho vol.


Fins quan hem d'obeir aquests dictàmens patriarcals, masclistes, sords i cecs a les víctimes? Amb quina legitimitat recolzem protocols de denúncia de la violència de gènere, si la judicatura es mostra impermeable a aquests avenços per frenar aquesta lacra social contra les dones i els menors d'edat, el benestar dels quals hauria de ser l’objectiu principal?


Exigim que les autoritats, tant centrals com autonòmiques, que la societat sencera vegi la urgència d’integrar dins de la formació de la judicatura (jutges, fiscals, advocats, forenses, experts assessors, magistrats...) la perspectiva de gènere per tal d’evitar que es repeteixin sentències com aquestes. Que a l’educació de la nostra joventut igualment tinguin un paper central l’educació en les relacions i l’afectiu-sexual.


Nosaltres, com a Homes Igualitaris, volem manifestar a les dones víctimes: US CREIEM i repudiem aquestes decisions judicials. I esperem que no es produeixin més sentències neomasclistes que qüestionin la veu de les dones.

Homes Igualitaris, juliol 2018

bottom of page